Sport

Nasza biblioteka jest dostępna dla każdego ucznia     

więcej...

 

Biblioteka

 

Toys

Korzyści i zagrożenia związane

z Internetem.                     więcej...



 

Internet

 

sport1

 

Nasze  sukcesy...            więcej...

 

Osiągnięcia

 

Books

  ... uczniowie mogą uczestniczyć w zajęciach zgodnie ze swoimi zainteresowaniami... więcej

 

 

 

 

 

Po szkole

Jesteś tutaj:

Start Uczniowie Kącik hobbysty
kącik hobbysty PDF Drukuj Email

Rok szkolny 2016/2017

Kącik literacki

 

Mroźna  zima,

śnieżny  ranek

a w południe 

już stoi bałwanek.

                                                 Dominik Wienczek kl. 2b

 

 

"Bałwanki i sanki"

Dzieci chciały iść na sanki,

I przy tym zburzyły bałwanki.

Bałwankom odpadły noski.

Łucja woła pełna troski:

"Najpierw im pomożemy,

a dopiero potem na sanki pójdziemy".

                                                       Emilia Długosz  kl. 2b

 

 

 

 

 

 

 

 

Rok szkolny 2016/2017

Kącik literacki

 

"Jesień"

 

Jesień, jesień jest na świecie

Sypie liśćmi, moczy deszczem

Jesień, jesień jest kapryśna

Parasole do rąk wciska

 

Wszystkie dzieci są wesołe

Bo na spacer idą w porę

Lecą liście jak wodospad

Dzieci łapią je do kosza

 

Do szkoły niosą liście

Żeby zrobić z liści kiście

W domu obiad już na stole

Dzieci znowu chcą na pole

 

Bo gdy jesień skończy sie powoli

Zima zacznie się gramolić

Ciepłe futra i kozaki zakładamy

Do szkoły się wybieramy

 

Autorki wiersza - Agata, Natalia, Nela, Paulina (klasa 3 b)

 

 

 

 

 

Rok szkolny 2014/2015

 

Kącik literacki uczniów II klasy

 

„ Zwierzęta na wsi”

Na wsi, gdzie zwierzęta mieszkają,

Też niespodzianki czekają.

 

Gąsienica w motyla się przemienia,

Nikt nie próżnuje. Nie ma tu lenia.

 

Rodzą się tu cielęta, prosięta,

Ogólnie wszystkie hodowlane zwierzęta.

 

Na wsi jest dużo niespodzianek,

Ale poczekajcie co się stanie, gdy nadejdzie ranek.

 

Kogut pieje kuku, ryku,

Kura mówi do koguta: „cicho nie chcę słyszeć twego krzyku”.

                                                                                   Ewa Panek

 

"Chata na końcu świata"

W maleńkiej wiosce na końcu świata

Stała gliniano-słomiana chata.

 

Wokół niej kwitły cudowne kwiatki                          

I pełne  warzyw były rabatki.

 

W chatce murzynek mieszkał wesoły

Który uwielbiał wypasać woły.

 

Oprócz trzech wołów miał jeszcze kurki,

Pięć kaczek, kota i dwie wiewiórki.

 

Tak bardzo kochał wszystkie zwierzęta,

Że o swej szkole nie bardzo pamiętał.

 

Nadeszło lato, słoneczko paliło

Aż całą wodę w studni wypiło.

 

I musiał dźwigać murzynek młody

Z daleka ciężkie wiaderka wody.

 

Pomyślał sobie „Oj przyjaciele,

By iść do szkoły dziś dałbym wiele!”.  

 

Gdy wreszcie wielkie minęły upały

Szczęśliwy był nasz murzynek mały.

 

Od tej już pory zawsze pamiętał

O szkolnych lekcjach i o zwierzętach.

                                               Florian Peszka           

 

,,Moja wieś"

Na wsi jest miło, spokojnie

i żyje się troszkę wolniej.              

Obłoki po niebie,

płyną obok siebie.

 

Są tu pagórki,

na które wchodzę,

przechodząc po znajomej drodze.

 

A gdy na wsi,

na mojej wsi, pada,

biorę parasol

i pytam sąsiada:

 

,, Czy panu to czasem,

trochę nie przeszkadza,

że tak od rana,

pada, pada i pada?"

 

Potem jest tęcza,

naprawdę piękna.

Wychodzi słonko

zza burej chmury

i świeci nad lasem,

dla natury.                                                                                 

                           Monika Cielniaszek                     

 

 

Kącik kulinarny

 

CHLEBEK BANANOWY – SKUTECZNIE.TV

(PRZEPIS ZOSTAŁ ZMIENIONY)

SKŁADNIKI:

2 banany

1/3 szkl. mleka

1/3 szkl. oleju

1/3 szkl. cukru

1 ½  szkl. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cynamon do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do 180oC.

W jednej misce rozgnieść banany, dodać cukier i wymieszać.

Do bananów dodać mleko i olej.

Dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać.

Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min. (do suchego patyczka)

SMACZNEGO! ;)

Monika Kornek

 

Roladki ziemniaczane

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 ½  szkl. mąki pszennej              

2 łyż. mąki ziemniaczanej

3 jajka

bułka tarta

sól

olej

Sposób przygotowania:

1.Ugotuj i zmiel ziemniaki.

2.Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i 1 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, sól wg uznania.

3.Wyrabiaj ciasto i dosypuj mąkę tak długo, aż masa przestanie się lepić do rąk.

4.Tocz małe wałeczki z ciasta, obtocz je w jajku i w bułce tartej.

5.Smaż roladki aż się przyrumienią.

  k        Smacznego!!!    

                                                                                         Monika Kornek                                                                                   

 

Przepis wykorzystany na zajęciach 4 października 2014r. (w ramach realizowanego z klasą IV tematu „Kuchnia od kuchni”).

Pieczone jabłka

Składniki:

     5 średnich jabłek

     4 łyżeczki masła

     4 łyżeczki miodu

     płatki owsiane (1 szklanka)

   rodzynki (½ szklanki)

*zamiast rodzynek można dodać np. migdały lub dosypać więcej płatków owsianych

Wykonanie:

  1. Jabłka dokładnie umyć i wydrążyć tak, aby ich nie przedziurawić.
  2. W misce wymieszać masło, płatki owsiane, miód i wybrane bakalie.
  3. Napełnić jabłka przygotowaną masą i owinąć folią aluminiową.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  5. Po około 15 minutach można odwinąć folię i piec jeszcze ok. 10 minut (w zależności od stopnia miękkości, jaki chcemy uzyskać).

 

dscn1475    dscn1484     dscn1485

Zapraszam do galerii...

 

            W sobotę, 27 IX 2014r., podczas kolejnego spotkania w ramach realizowanego przez szkołę projektu „Fascynujący Świat Nauki i Technologii”, klasa V uczestniczyła w zajęciach pod nazwą „Kuchnia od kuchni”. Dzieci własnoręcznie przygotowały ciasto na pizzę i obłożyły je ulubionymi dodatkami. Potem z niecierpliwością oczekiwały, aż pizza upiecze się i będzie można ją zdegustować. Aby przyspieszyć proces oczekiwania, część uczestników zajęć postanowiła zaśpiewać znane sobie piosenki. Nie wiemy dokładnie, w jakim stopniu popisy wokalne wpłynęły na tempo pieczenia się pizzy, ale faktem jest, że ciasto wspaniale się udało.

            Poniżej zamieszczamy wykorzystany na zajęciach przepis. Aby ciasto pięknie wyrosło i ładnie się przyrumieniło, pamiętajcie o zaśpiewaniu swojej ulubionej piosenki w trakcie pieczenia!

Składniki:

   500 mąki pszennej

   250 ml przegotowanej ciepłej wody

   15 g świeżych drożdży

  ½ łyżki cukru

   1 łyżeczka soli

   30 ml oliwy lub oleju

  wybrane dodatki ((np. kiełbasa, oliwki, papryka, pomidor, pieczarki, kukurydza, ser mozarella, starty żółty ser)

   sos pomidorowy

   przyprawy, np. oregano, bazylia

Wykonanie:

  1. Drożdże wymieszać z 1/5 wody i cukrem. Odstawić na ok. 15 minut.
  2. Połączyć mąkę, sól zresztą wody. Wlać pozostałą wodę oraz drożdże. Wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo oliwę. Ciasto powinno być elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić (w ciepłe miejsce) na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.
  5. Posmarować sosem pomidorowym (może być koncentrat pomidorowy), nałożyć dodatki wg własnego gustu (np. kiełbasa, oliwki, papryka, pomidor, pieczarki, kukurydza, ser mozarella, starty żółty ser), posypać przyprawami do smaku, np. oregano.
  6. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec ok. 10, 15 minut.

Mariola Kulawik - Sowada

Zapraszam do galerii...

 

muff obraz       MUFFINKI CZEKOLADOWE

Składniki:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 - 4 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mleka

2 jajka

1 olejek waniliowy lub cytrynowy

½ szklanki oleju

Sposób przygotowania:

1. Suche składniki dokładnie razem wymieszaj.

2. Resztę składników wymieszaj w innej misce.      

3. Suche składniki delikatnie wsypuj do płynnych cały czas mieszając.

Kiedy składniki połączą się ze sobą masa jest gotowa.

4. Do metalowych foremek włóż papierowe i napełniaj je przygotowanym ciastem (do ¾ wysokości foremki).                          

5. Piecz je około 15 – 20 min. w temperaturze 180oC.

Smacznego

                                                                                                                  Monika Kornek

           

Rok szkolny 2013/2014

 

 W sobotę, 15 marca, odbyły się pierwsze zajęcia w ramach projektu „Fascynujący Świat Nauki i Technologii”. Uczniowie klasy III, pod opieką pani Elżbiety Wideł i pani Marioli Kulawik – Sowady, mieli możliwość wypróbowania swoich sił w kuchni oraz zapoznania się z arkanami sztuki kulinarnej. Po zapoznaniu się z regulaminem zachowania się w kuchni dzieci samodzielnie wykonały babeczki oraz pasty jajeczne. Nauczyły się również dekoracyjnie składać serwetki oraz zapoznały się z piramidą żywienia.

 

            Poniżej, na prośbę uczestników zajęć, zamieszczamy przepis wykorzystany na zajęciach.

 

Babka, która zawsze się udaje”

 

Składniki:

 

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 4 jaja
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania:

 

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
  2. Mieszamy dokładnie.
  3. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy.
  4. Czekamy aż ostygnie i kosztujemy.

 

Do babki można dodać ciemne kakao oraz owoce, np. cząstki jabłek.

 

Mariola Kulawik - Sowada

 

 

 

 Szarlotka  jabłkowa

    cias    

Składniki: 

CIASTO:

1 kostka margaryny

1 proszek do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki stołowe śmietany

½ kg mąki

6 żółtek

1 szklanka cukru

NADZIENIE:

1 kg startych na dużych oczkach jabłek

½ łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski włóż miękką margarynę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. Rozgnieć wszystko ręką i dodaj żółtka oraz śmietanę.
  3. Do masy dodawaj stopniowo mąkę i zagniataj.
  4. Kiedy ciasto będzie miękkie, rozłóż je na nasmarowanej blaszce.
  5. Ponacinaj je.
  6. Jabłka włóż do czystej miski i wymieszaj z cynamonem.
  7. Rozłóż je na cieście.
  8. Białka ubij na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru.
  9. Ręcznie wymieszaj białka z kokosem
  10. Wyłóż je na blachę i piecz około 40 minut.

              Smacznego!

                                                         Monika Kornek

siast2

 

 

Placuszki z mięsem      

 placuszek

 

Składniki:

 1 l mleka

 2 jajka

 ½ kostki sera żółtego

 sól i pieprz do smaku

 mąka

 2-3 piersi kurczaka

 odrobina oleju

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Wbij do miski jajka.
  2. Dolej mleko, dodaj małą łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.
  3. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki, a kurczaka pokrój w drobną kostkę.
  4. Ser i kurczaka dodaj do miski.
  5. Wymieszaj wszystko razem i wsyp trochę mąki.
  6. Dosypuj mąkę aż ciasto będzie gęste.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
  8. Nakładaj ciasto porcjami i smaż.
  9. Gdy placuszek będzie z jednej strony przyrumieniony obróć go na drugą stronę i zaczekaj, aż się zarumieni. Ściągnij go na talerz i…
  10.  Smacznego!!!

                                                                                                                                      Monika  Kornek

 

Popisowe ciacho     

 

Składniki:                              

 

12 jajek

 

1 + ¾ szklanki cukru (do kokosanek)

 

½ szklanki mąki

 

¼ szklanki gorzkiego kakao

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1 łyżeczka octu

 

wiórki kokosowe (wg uznania)

 

Sposób wykonania:

 

  1. Oddziel białka od żółtek (6 białek do jednej miski, a pozostałe 6 do innej).
  2. Ubij na niemalże sztywną pianę 6 białek dodając stopniowo cukier.
  3. Do miseczki z żółtkami dodaj ocet i proszek do pieczenia (delikatnie zamieszaj).
  4. Powoli dodawaj żółtka do piany i ubijaj na mniejszych obrotach.
  5. Ciasto, które powinno mieć konsystencję biszkoptu delikatnie wymieszaj z mąką i kakao.
  6. Wylej na blachę o wymiarach 24x34 cm.
  7. Ubij pozostałe białka na sztywną pianę i dodawaj stopniowo ¾ szklanki cukru.
  8. Białko wymieszaj z wiórkami kokosowymi (najlepiej łyżką).
  9. Rozłóż kokosanki na przygotowanym wcześniej cieście i włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 50 min.

                                                        Gratulacje! Właśnie zrobiłeś „Popisowe ciacho”!

                                                          Monika  Kornek

 

 

 

                                                                   

 

Kontakt

telefonPubliczna Szkoła Podstawowa w Zawadzie
ul. Kolanowska 4, Zawada,
46-022 Luboszyce
tel.: +48 77 4212881
email:  pspzawada@interia.eu

Wykonanie: LinkNet.pl